Одлични совети за сите кои треба да работат во карантин: како да се спречи одложувањето на работата?

15 април, 2020
lifehack

Во време на короната многумина од нас се најдоа во ситуација да треба да работиме од дома. Ние мора да бидеме (и сме) благодарни за тоа затоа што сме свесни дека многу други ја немаат оваа можност и ги загубија своите работни места во оваа ситуација. Сепак, секој што некогаш работел од дома, знае дека тоа е меч со две острици.

Доволно е да се сетите на студентските денови кога ќе бидете исклучително заинтересирани за сите форми на домашни работи, готвење или менување на ормани секој пат кога ќе треба да седнете и да започнете да учите. Овој интересен феномен го носи своето име и се нарекува прокрастинација.

Удобноста на вашиот сопствен дом, телевизор, кревет, фрижидер, па дури и валкани алишта – сите овие можат да бидат пречки за да се завршат работите ефикасно и да бидат изговор за одложување.

Да се прокрастинита значи свесно да се избегне она што треба да го направите во даден момент и да го замените со други активности, од кои некои може да бидат корисни – како што е чистење на станот, но сепак станува збор за избегнување на извршување на приоритетна задача. Се уверуваме во себе дека треба да се направи нешто друго (иако шпоретот нема да се движи самостојно и да го исчисти подот) додека вистината е, всушност, сосема друга – ние едноставно не можеме да направиме што треба да направиме, а одложувањето е полесно оправдано со миење на подот или садовите отколку гледањето серија.

Честопати велиме дека работењето од дома не е за слабите и бара многу самодисциплина и одговорност. Многу е потешко да се работи во околина што нормално ни служи како место за одмор и забава и што придаваме различни моменти што не се поврзани со работата.

Правилото „пет минути“

Работата е прилично едноставна. Прво, изберете ја задачата што ја сакате илитреба да ја завршите и ветете дека ќе работите на тоа точно пет минути. Да, мора да престанете по само пет минути.

Но, тоа прашање го поставува оној дел од вас, кој, во овој момент, повеќе би сакал да стори нешто друго. Дали ќе го слушате тој глас? Не. Запрашајте се повторно: Што можете да направите за пет минути? Пет минути повеќе работа отколку што би сторил кога гледал видеа на Јутјуб со папагали кои пејат Лет ит гоу. Покрај тоа, започнувањето на задачата е секогаш најтешка.

Најголемата магија на петминутното правило лежи во фактот дека честопати одложувачите го започнуваат најтешкиот дел. Ние се плашиме дури и да навлеземе во оваа огромна задача токму затоа што е толку голема и слабо дефинирана и затоа што мислиме дека ќе бидат потребни два часа или можеби два дена за да се заврши. И, тогаш се одложуваме до крајниот рок, да не наведе на акција.

Па само кажи си дека може да работиш пет минути. Апсолутно можеш. Не е толку страшно како да работиш еден час или повеќе. Без разлика дали треба да го напишете првиот пасус или да ја преведете првата реченица, или што и да правите – првите пет минути се клучни.