Остров на куклите: најстрашниот остров во Мексико

12 април, 2020
kukli

Исла де лас Муњекас е застрашувачка и воодушевувачка приказната за човекот кој педесет години не се откажал од еден островски ритуал…

Сигурно Мексико на сите ни е на списокот на дестинации што сакаме да ги посетиме. Постојат многу причини за тоа, а оние за кои најмногу читаме се пивото, Диа де лос Муертос, за некои чоколади, мексикански серии и секако текилата. Но, откривме друга причина што може да ги натера љубителите на хоророт да го посетат. Станува збор за островот на кукли – Исла де лас Муњекас.

Исла де лас Муњекас, или островот на куклите, никогаш не требало да биде посетен од туристите. Сега сигурно се прашувате зошто, а одговорот на тоа прашање лежи во фактот дека тоа е сцена на ужасна несреќа што и се случила на една девојка. Ова не ги врати туристите, туку ги охрабри, и дознајте подолу зошто.

Се наоѓа на 28 километри јужно од Мексико Сити, главниот град на Мексико. Овој мал остров раскажува ужасна приказна. Страшна приказна за изгубена девојка чиј живот завршил предвреме и во ужасни, но малку чудни околности.

Куклите не се случајно тука, барем така вели легендата. Се вели дека куклите ги кријат изгубените делови од душата на сиромашната девојка. Некои велат дека куклите повремено ги виткаат рацете и нозете или ги отвораат и затвораат очите, а наводно и шепотеле.

Оние што немаа доволно храброст да дојдат на островот му се приближија со брод и велат дека куклите ги убедувале да дојдат. Куклите честопати немаат дел од телото, имаат отсечени глави или немаат очи, а ние сме сигурни дека никој не би сакал да им се приближи на поканата. Но, ова е само легенда.

Вистината е всушност различна, барем така велат. Тогашниот чувар кој бил на местото на несреќата и го видел удавеното девојче видел кукла која лебди во водата. Тој претпостави дека куклата припаѓа на несреќнато девојче и ја закачил на дрво за да покаже почит кон духот на девојчето.

Но, приказната продолжува. Многумина велат дека чуварот ја измислил приказната и се верува дека бил прогонуван од духот на девојчето. Тој почнал да закачува сè повеќе кукли, надевајќи се дека ќе ја смири својата несреќна душа барем малку и наскоро сфатил дека куклите се опседнати. Џулијан, како што се викал, не можел да го прифати фактот дека не можел да ја спаси девојката, така што оваа неволја му го одбележала неговиот живот до смрт.

Џулијан дури 50 години од несреќниот настан собира и закачува кукли, а неговиот крај има и слична приказна. Тој бил пронајден удавен на истото место каде било малото девојче и многумина веруваат дека тој се придружил на мноштвото души кои го пронашле домот во куклите.

Бројот на куклите секојдневно расте, а тие се донесени од посетителите. Ако сте еден од оние што ќе го посетат островот, не заборавајте да понесете кукла со себе.