Ова никако не смеете да го правите денес!

17 април, 2020
krst-crkva-isus-stefan-stojanovic-01

Денес е најтажниот ден во христијанскиот свет, за оние што го слават Велигден на Јулијанскиот календар. Еве што не треба да правиме на Велики петок.

На Велики петок, нема да ги слушнете црковните ѕвона, како и во сабота, па се до Велигден. Ѕвоната во православната црква ја симболизираат радоста.

Исто така, во сите цркви денес нема литургијата, туку се одржува симболичен погреб на Христос. Свештениците ја изнесуваат црвената прекривка и одат наоколу црквата три пати, со звуци на веселост. Потоа ја ставаат во цркавата.

Еве што не смеете да правите денес:

Велики петок е строг пост, без масло и риба. Препорачливо е да не јадете ништо на овој празник.

Воедно, на Велики петок, не се готви, а леб не семее да меси.

Во куќата не се пали оган!

Некои верувања велат дека жените во Велики петок никогаш не треба да земаат игла во рацете затоа што се верува дека плускавците ќе се појават на рацете.

Но, постои и верба дека денес треба да се „исчисти метла“, а потоа да се фрли, бидејќи тоа симболично претставува иселување на злото од куќата.

Бидејќи ова е најтажниот ден за христијаните, не се слуша ниту свири музика.

Дали верувате во ова?