Правила на Јанте: Необичен норвешки закон

20 мај, 2020
шише

Високите даноци, волонтирање, чисти улици, како и рециклирање на сè што може да се рециклира, се поврзани во Норвешка со социолошки феномен што ја занемарува моќта на поединецот …

Ако некогаш сте разговарале со Норвежаните или сте патувале на северот од Европа, можеби сте наишле на непишан закон кој е длабоко заплеткан во традицијата и начинот на живот таму. Една од причините што Норвежаните може да изгледаат скромни во споредба со другите е  феноменот Јантеловен кој формира правила на однесување.

Едноставно кажано, законот на Јанте ја става групата, а не индивидуата, најнапред, што значи дека нема потреба да за потенцирање на сопствените достигнувања или фалење ,што една личност прави подобра од другите. Како резултат на тоа, не постои љубомора и несогласување што произлегува од тоа.

Данскиот-норвешкиот автор Аксел Сандемозе во својата книга Бегалци кои ја минуваат неговата патека (1933) беше првиот што ги опиша карактеристиките на скандинавските навики и смисли непишан закон во приказната за измислениот град Јанта, во кој жителите се откажаа од својот идентитет и го препуштија на групата. Правилата на Јанте, според „Сандемозе“, диктираат дека на поединецот му е забрането да мисли дека нешто е посебно или дека е подобар, попаметен или поважен од групата.

Како што одминува времето, така се расте и бројот на скандинавските автори, блогери и критичари на општеството, кои веруваат дека законот на Јанте ја задржува заедницата на нејзиниот пат кон успехот. Во својата работа, критичарите на традиционалниот начин на размислување сугерираат дека северот на Европа треба да се распадне, да се ослободи од оковите од минатото – и да се прекрши законот.

Норвешкиот блогер и извршен директор на иновации Норвешка, Анита Крон Трасет смета дека скромноста и недостатокот на самодоверба ги спречуваат Норвежаните да станат успешни во културата на стартапи што изникнуваат насекаде. За да можат иновативните идеи да најдат плодна земја и да заработат пари, потребно е ентузијазам и енергија на една личност. Други тврдат дека Норвежаните сигурно би биле посреќни кога би се ставиле на прво место, но она што е сигурно – законот на Јанте ќе биде тешко да се донесе во многу други земји низ целиот свет.