Решена е мистеријата: Лекарите тврдат дека 3 сантиметри одлучуваат дали жената ќе доживее оргазам!

26 ноември, 2020
Seksi-devojka-10-1536x1024


Тајната за оргазмот на жената

Секој има своја теорија за сексот, особено кога станува збор за женскиот оргазам.

Некои мислат дека должината на пенисот е важна, други истакнуваат дека е поважно колку е возбудена жената.
Една нова американска студија, која предизвика многу различни коментари, откри дека најважната информација е колку клиторисот е далеку од уринарниот тракт. Ако тоа растојание е помеѓу 2,5 и 3 сантиметри, жената може да доживее оргазам за време на продорен секс, а ако растојанието е поголемо од 3 сантиметри, тоа е скоро невозможно.


„Дури и во матката, клиторисот почнува да се одделува и да се оддалечува од отворот на вагината. Не се виновни жените, тоа е едноставна анатомија. Едноставното објаснување е дека кога растојанието е поголемо од 3 сантиметри, за време на класичен секс нема доволно триење да го стимулира мојот клиторис“, објаснува гинекологот Морин Велихан.


Идеалниот број е 2,5 сантиметри, а ова истражување се вклопува во долгорочната статистика според која помеѓу 70 и 90 проценти од жените не можат да доживеат оргазам само врз основа на пенетрација и им треба дополнителна стимулација на клиторисот.

Истражувачите нагласуваат дека оваа студија се однесува исклучиво на таканаречениот „вагинален оргазам“, за кој многумина веруваат дека е само мит – тоа е дека жената може да достигне оргазам само со помош на пенетрација кај мажите.


На крајот на краиштата, ова истражување треба да се прифати само како еден од интересните податоци, бидејќи има толку многу начини да се доживее кулминација, без оглед на анатомијата.