Решете го убиството нa Кенеди. На интернет се поставени клучни докази

13 април, 2020
Naslovna

Дали некогаш сте сакале да процесираte докази, како на пример вистински куршуми, од убиството на Џон Кенеди?  

 Јавноста ќе може да го направи ова годинава, но не лично. Куршумите поврзани со убиството се дигитализираат за секој да може да ги провери малите работи што го сменија Слободниот свет засекогаш. Проектот е заедничко залагање на Националниот архив на Вашингтон и НИСТ – Националниот институт за стандарди и технологија. Целта е да се претстави на засегнатите страни детални компјутерски модели на оваа историска муниција. Корисниците на Интернет архивите ќе приближат на куршумите на JFK и без да оставате отпечатоци (добро, можеби дигитално). Дејли Меил пишува дека репликите се „уште покорисни од реалните куршуми затоа што може да се ротираат и да се зголемат во голема мерка без специјални микроскопи или друга опрема“.

Како се прави тоа? Се користи техника наречена микроскопија за промена на фокусот. Ова создава 3D слика од повеќе микроскопски слики со различна фокусна должина. Друга практика позната е како конфокална микроскопија која ги збогатува деталите на сликите.


Марта Марфи од Националната архива коментира дека „ќе се забележи секој засечок на куршумот, секој прекар“. Тимот зеде вкупно 6 куршуми, започнувајќи со 2 ракетни фрагменти кои го убија претседателот Кенеди во 1963 година. Во изјавата на НИСТ се опишани како „извртени парчиња бакар и олово“. Гувернерот Конели, гувернер на Тексас, беше погоден од трет куршум. Тој беше прогласен за „носечки куршум“ затоа што беше пронајден само кога Конели пристигна во болницата. Осудениот убиец Ли Харви Освалд се обидел да го убие мајорот Едвин Вокер 7 месеци пред неговото злогласно злосторство. Освалд го користел истото оружје, така што овој куршум е исто така дел од колекцијата.


Конечно, два куршуми ги извадиле властите од пиштолот на ЏФК. Мејл пишува дека „тие биле испукани од пиштол земен од местото на настанот за да ги тестираат неговите општи и балистички својства“. Балистиката и другите судски вештачења се најзначајни во мислите на експертите, бидејќи овие смртоносни артефакти се претставени на светот како никогаш порано. Вашингтон пост пишува: „Кога се пука, барелот од пиштолот произведува микроскопски ознаки познати како стрелки на куршумите“. Стрелките потоа се испитуваат. „Судските иследници ги споредуваат разликите.“ Написот додава: „Сепак, техниката е стара повеќе од еден век“.

NIST продолжува да објаснува што може да значи нивната работа за решавање на кривично дело: „наместо само да кажат дали се совпаѓаат два куршуми, форензиката ќе може статистички да го процени нивниот степен на сличност“. Се надевам дека резултатот ќе биде дека „судиите, поротата и истражителите имаат доверливи информации засновани на наука при одлучување за вина или невиност“. Доказите како искривени фрагменти од куршуми кои го убиле Кенеди може да бидат подложни на поголема контрола и поточни резултати.
Дали ова ќе фрли нова светлина врз еден од нај шокантните настани во Америка е малку веројатно. Сепак, изгледите за подобра форензичка анализа во борбата против криминалот ја прават оваа презентација на докази сама по себе вредна.