Сестрата на Џон Ленон открила што прави семејството секоја година на годишнината од неговата смрт

12 октомври, 2020
dzon-lenon-naslovna


Пред два дена поминаа 80 години од прераната смрт на Џон Ленон, кога беше застрелан од Марк Дејвид Чепмен. По тој повод, неговата сестра Џулија Баирд даде интервју во кое се присети на нивното детство и откри што е пресудно нејзиниот седумгодишен брат да стане музичар.


Нашата мајка е најодговорна за сè. Таа го обожаваше Пол Мекартни, со кого Џон одржа музички проби во нашата кујна. Нашата мајка Џулија често им се придружуваше и пееше со нив. Покрај тоа, тоа би го победи ритамот на таблата за миење раце. Знаете, во тоа време, не беше чудно да има постар брат кој свири во бенд. Во Ливерпул, тоа беше сосема нормално во 50-тите и 60-тите години од минатиот век. Родителите би го толерирале тоа сè додека не дојде време да одат на колеџ. Тогаш ќе им забранат на своите деца да продолжат да играат музика. Нашата мајка не беше таква и го охрабруваше Џон да го направи она што најмногу го сака и да ги оствари неговите соништа – рече Беирд, пензиониран учител, на кого славниот брат му остана во најубавата меморија:

Džon Lenon, Joko Ono

Знаете, тој беше шест години постар, па се постави како наш шеф, но беше прекрасен. Играше со нас, црташе, нè носеше во кино, се грижеше да ги исполниме училишните обврски. По распадот на легендарните Битлси, Ленон започна соло кариера и се пресели во Америка, што беше многу тешко да го прифатат неговата сестра и остатокот од семејството.

Секогаш на годишнината од неговата смрт или на неговиот роденден, семејството се собира и ние заедно вечераме и се сеќаваме на сите наши најблиски кои повеќе ги нема – рече Џулија Берд.