ШТО ТРЕБА ДА ПРАВИТЕ КОГА ЌЕ ПОЧНЕ ДА ГРМИ!! Еве кој апарат е НАЈОПАСЕН КОГА ГРМИ…

10 јуни, 2020
grmi

Статистичките податоци покажуваат дека 10 луѓе се убиени од гром во текот на годината. Највисоки грмежи има во мај, јуни, јули и август – од пет до 10 дена.

Па, што правиме во овој период да се заштитиме?

Најважно е да се оддалечите од отворениот простор, односно најдобро е да влезете во зграда од тули. Ако вашата куќа или зграда не е во близина, добро е да останете во затворен автомобил.

Полуотворените места, како што се надстрешница или автобуски постојки, не се добро засолниште од молња. Вие не треба да стоите веднаш до електрични столбови или високи дрвја. Ако навистина нема каде да се скрие – клекнете!

Најдобро е да се следи временската прогноза и доколку за попладне е најавено невреме или грмотевици, во тој случај не треба да планирате активности што можете да ги одложите, за да можете да бидете безбедни, односно во близина на затворен објект или куќа каде можете да се скриете.

Наспроти популарното верување, сосема е безбедно да се користи мобилен телефон додека грми. Се разбира, ако сте во затворен простор. Како и да е, треба да останете подалеку од фиксни линии!

Во случај на удар на гром, таа енергија може да помине низ линиите и да стигне до слушалката. Значи, ако сте во домот, слободно користете го вашиот мобилен телефон за време на невреме. Не е добро да се полни мобилен телефон затоа што уредот може да се оштети.

Гумени обувки се препорачуваат особено за оние кои работат на отворено, на пример, на поле, затоа што тоа претставува еден вид изолација. Значи, ако „се случи нешто страшно“, последиците ќе бидат помали.

Народните приказни кои се поврзани со громови не се научно потврдени.

Приказната дека молњата не може да удри двапати на исто место не е вистина, ниту приказна дека молњата нема да ги погодува копривите. Има случаеви кога во рок од дваесет секунди, гром неколкупати да го погодува истото место.

Важно е да се има предвид дека не постои апсолутно заштитено место на отворено. Дури и кога сте опкружени со високи предмети, громот може да удри во место што не е највисоката точка.