Соба полна со кокаин, марихуана и девојки: Шокантни детали од почетокот на кариерата на Мајкл Џордан

17 април, 2020
jordan

Иако сè уште не започнало  емитувањето, американските медиуми објавија шокантни детали од филмот „Последниот танц“, кој е посветен на импресивната кариера на легендарниот Мајкл Џордан.

Употребата на дрога во 1980-тите беше значително зголемена во САД, а ниту американските спортисти, ниту кошаркарите на НБА не ја заобиколија.

Поради употреба на дрога, во 1984та година во НБА лигата беше воведена програма, тестирање на секој играч за дрога, а доколу некој играч бил позитивен три пати, добивал забрана да се појавува две сезони.

И покрај зголемениот надзор, во периодот кога во НБА  пристигна големиот Ем Џеј лигата стана уште „побесна“.

„Видете, момците правеа работи што никогаш не сум ги видел. Имаше еден настан во претсезоната … Мислам дека бевме во Пеорија. Ние сме во хотел и се обидувам да ги најдам моите соиграчи. Затропав на голем број врати и пред една од нив, од друга страна, слушам некој шепоти: ‘Шшш, шшш, нечиј е пред вратата. И, тогаш, слушам длабок глас прашувајќи:’ Кој е? ‘, И јас одговорам:’ Ем-Џеј ‘. Тогаш сите воздишнаа“. “Тогаш тие ми ја отворија вратата, јас влегувам и го гледам практично целиот тим. Тоа беа работи што никогаш не сум ги видел. Линии кокаин, се пуши марихуана, со присуство на девојки. Сè што кажав тогаш беше: Јас излегувам… Само размислував што ќе се случи ако влезе  полицијата и да го видат сето тоа. Јас би бил исто толку виновен како и другите. Оттогаш, јас бев повеќе или помалку сам”, рече Џордан во документарецот, објавија американските медиуми.

Таа екипа Џордан ја нарекува „Looney Tunes“ (дружина од цртаниот херој Душко Долгоушко), затоа што во тимот имаше многу кошаркари кои имаа проблеми со алкохол и кокаин. Злоупотребата на дрога цветаше на почетокот на кариерата на Мајкл, што е една од главните, но не и единствените, теми на претстојниот документарен филм од 10 епизоди.