Спомениците на бивша Југославија низ објективот на Ксиао Јанг

11 април, 2020
naslovna

Ксиао Јанг е кинеска фотографка која ги комбинира ноќната фотографија, урбаното опкружување и светлосното сликање како би направила надреално уметничко дело како сцена од научна фантастика. Особено ја привлекуваат напуштените згради и бетонски споменици, места што се „празни и тивки“ во мракот во текот на ноќта.
Со постојана адреса во Шпанија и камераta на нејзиното рамо Ксиао е во постојана потрага по нови интересни места, досега посетила повеќе од 40 земји. Својата мотивација за своите фотографии, кои се производ на страст кон лесни ефекти и бетонски конструкции (зависник од бетон, како што се замислува и самата) ја нашла во поранешна Југославија, каде оживеа многу запуштени споменици со употреба на рефлектори и специјална техника на сликање и даде посебен сјај на бетонските згради.

Погледнете ја нејзината фантастична колекција, во која има слики и од Македонија.