Стаорец со ЗЛАТЕН МЕДАЛ! На луѓето им требаат четири дена, а него само 20 минути!

25 септември, 2020
стаорец

Машки африкански стаорец со огромна торба по име Магава освои посебно признание благодарение на неговиот успех во откривањето на нагазните мини.

Специјално обучен Магава во својата „кариера“ досега откри 39 нагазни мини и 28 неексплодирани убојни средства во Камбоџа, поради што ветеринарна добротворна организација од Велика Британија му додели златен медал.

Дали би чувале стаорец како домашно милениче?

Магава е првиот стаорец меѓу 30 животни кои, благодарение на нивната работа во разни специјални служби, го добија тој медал.

Седумгодишниот Магава е долг 70 сантиметри и тежок 1,2 килограми, што му овозможува да се движи над мините без да ги активира, а минското поле со големина на тениско игралиште може да пребарува за само дваесет минути, додека маж со детектор за мина тоа траеше помеѓу еден и четири дена.

Магава беше обучуван една година во белгиска организација со седиште во Танзанија, која обучува стаорци да мирисаат на хемиско соединение во експлозивното полнење на нагазни мини, како и од туберкулоза.

Се проценува дека во Камбоџа има околу шест милиони нагазни мини, главно поставени за време на граѓанската војна во текот на 1970-тите и 1980-тите.