Стоунхенџ граден со Лего коцки “техника”!

20 април, 2020
стоунхенџ

Познатите камења од Стоунхенџ низ годините инспирирале безброј посетители и истражувачи, но една ретка фотографија привлекла внимание кај помладите генерации.

Фотографијата на древното англиско пронаоѓалиште прикажува една од карпите од горе и открива детали кои покажуваат неверојатна сличност со ЛЕГО коцки.

“Ова е ретко виден поглед на врвот на еден од џиновските камења”, објавиле од Стоунхенџ на Твитер минатата недела.

“Клинастите камења кои излегуваат се јасно видливи, а одговарајќи на рамномерната горна плоча која би одела горе, би имало дупчиња за да се спојат. Нешто како рано ЛЕГО”

Стоунхенџ е единствен камен круг за кој знаеме дека има ваков вид на клинасти камења”, изјавила Сузан Греанеј, историчарка.

“Создавањето на сложени преклопи со овој тип на камења покажува внимателен труд со многу обликувања”, објаснила таа.

Фотографијата направена од камион за цреши во 1994 година не поминала незабележано од страна на данската компанија за производство на играчки која искоментирала дека таму започнало се.