Велигденските бои имаат значење: Белата е невиност, розовата е радост

9 април, 2020
Veligden

Дали знаевте дека има подлабоко значење зад велигденските бои? Не е случајно што боите како розова, виолетова, бела и зелена се насекаде околу нас на Велигден и во текот на пролетта

Белата боја е симбол на чистота и невиноста, а исто така е и боја на велигденскиот лилјан кој има многу религиозни значења.

На пример, во уметноста, белите лилјани честопати се поврзувале со Дева Марија како симбол на нејзината чистота.

Розовата

Што се однесува до литургиските бои, розовата (што значи радост) се носи само двапати: третата недела и четвртата недела од постот. Додека надвор од црквата, розовата боја на розата симболизира радост, среќа, милост и нежност.

Жолта / златна

Само поради пролетта, жолтото и златото претставуваат враќање на сонцето. Меѓутоа, кога станува збор за цвеќињата, жолтите цвеќиња се симбол на пријателството. Исто така, во религиозен контекст, златото претставува радост, победа и триумф, како и победа на воскресение над смртта.

Црвена

Иако црвената боја не се користи претерано за украсување за време на Велигден, сепак е од големо значење за празникот. Поточно, црвената облека се носи на Цветници што е симбол на Христовата крв и неговата жртва за човештвото.

Виолетова

Свештениците ја носат виолетовата боја за време на постот како симбол на покајание, смиреност и меланхолија и служат како потсетник за страдањата на Исус.

Зелена

Зелената е симбол на вечен живот и исто така значи преродба и обновување. Оваа боја и нејзиното значење најдобро одговара на пролетта, кога сè ќе започне повторно да цвета и расте природата.