Виолетовата носи богатство, розевата нов почеток! Што значат боите со кои ги фарбаме јајцата.

17 април, 2020
289999_shutterstock-582389218_ff

Дали го знаевте значењето на најзастапени бои на велигденската трпеза?

Во согласност со традицијата, прво го боиме црвеното јајце, кое служи како чувар, а потоа ги украсуваме јајцата во различни нијанси и внесуваме во домот празничен дух и радост за најголемиот христијански празник. Сепак, според некои верувања, како ги фарбате јајцата има значење.

Црвена боја
Црвените јајца се врзуваат за крвта на Христос, затоа симболизираат љубов и жртва за доброто на човештвото.

Виолетова боја
Виолетова отсекогаш претставувала синоним за кралство, па затоа се верува дека привлекува богатство.

Зелена боја
Бојата на природата, тревата и лисјата ја симболизираат надежта, нов почеток, повторното раѓање.

Розова боја
Се врзува со разиграност и расположение, како и со нешто ново и свежо.

Светло сина боја
Оваа нијанса на сина боја е симбол на рајот, водата и небото, а заради јасното и чистото сино небо се врзува со пролетта, што означува нов почеток и хармонија.

Жолта боја
Со оглед на тоа што се врзува за сончевата светлина, таа носи радост.

Портокалова боја
Оваа боја симболизира надеж и можност за нов почеток.