Запознајте се со една сосема друга култура на Јапонија!

13 април, 2020
japan

Наводно можете да позајмите пари од полицаец ако нешто е итно!

Јапонскиот архипелаг е во форма на полумесечина во правец североисток-југозападно по должината на таканаречениот „огнен прстен“ на Тихиот океан, каде што на дното на морето се среќаваат две тектонски плочи. Поради оваа причина, и веднаш по Индонезија, Јапонија е земја со најголем број вулкани и земјотреси, што резултира во честопати неодоливо убава природа.

7 главни карактеристики на јапонците

Ако накратко би ги опишале јапонците, суштината на основните карактерни црти на оваа нација приближно би се вклопила во седум збора: упорност, лојалност, смиреност, љубезност, чест, чесност и почит. Упорност во сè што започнале, лојалност кон традицијата и семејството, смиреност во секој поглед, љубезност кон сите, чест, чесност и почит кон другите.

Како функционираат Јапонците на дневна основа

Во јапонското општество, фокусот е ставен на единството на групата (семејство, училиште, работа), а не на поединецот. Поентата на разговорот не е дискусија, туку градење врска и разбирање. Јапонците биле воспитани да ја прифатат реалноста каква што била и ретко ќе слушнете лага од никого. Како и да е, имајќи предвид дека тие се воздржани према непознати, не е на одмет да се знае дека кога некој Јапонец ќе рече „да“, тоа значи разбирам, а не „се согласувам“.

Кога тој вели, „тоа е малку потешко“, тој значи „не“. Зборот „не“ не се користи толку затоа што таков како директен одговор се смета за навредлив.

Иако Јапонците технолошки „отидоа подалеку“ од која било друга нација, ако гребете малку под површината, зад секое јапонско чудо од 21 век лежи веќе споменатата, многу длабоко вкоренета традиција. Жената облечена во традиционална носија (како гејша), во редица за јавен тоалет каде има шоља која функционира со копчиња и сензори е една од секојдневните типични слики на спротивното од модерната Јапонија.

Кражбата ја сметаат за многу срамен чин

Јапонците биле воспитани кражбата да ја сметаат за патетично и срамно дело.

Познато е дека во Јапонија навистина можете слободно да ја оставите торбата на клупата на улица и да се вратите после 24 часа и да ја пронајдете на истото место, недопрена. Кога беа убедени дека тоа е точно, турист од Америка имаше симпатична забелешка: „Во мојата земја, или ќе исчезне за неколку минути или некој ќе ја повикаше полицијата да пријави бомба во оставена торба“.

Јапонија е една од првите 3 најбезбедни земји во светот. На овој список Јапонија се наоѓа на високото трето место, веднаш по Монако и Исланд.

Јапонците претерано работат

Јапонците имаат прилично високи лични стандарди и напорно работат. Постои одреден степен на стремеж кон перфекционизам чиј неуспех понекогаш, но сепак поретко, завршува со самоубиство. Познат е фактот дека Јапонците можат да поминат 16-17 часа на работа, а на оженетите Јапонци им треба еден час за да дојдат на работа, затоа што со своите семејства живеат во предградијата каде становите се поевтини. Приказната за возач на брз воз кој доцни на станицата 3 минути и затоа изврши самоубиство е една од многуте урбани легенди раскажани од странците низ годините. Исто така, еден млад човек од 29 години извршил самоубиство во еден медиумски центар во Јапонија откако се уморил од работа и заспал.