“Жива библиотека” од која бесплатно се позајмуваат рецепти за најдобар домашен квасец

21 април, 2020
Насловна

Откако светот е во карантин, еден од најбрзорастечките гастрономски трендови секако е подготовка на домашен леб. Постојат повеќе причини, но надвор од очигледното, натопувањето на прстите во мекото тесто изгледа дека се опушта, исто како и обликувањето на лебот – и среќата и гордоста што доаѓа кога мирисите почнуваат да се шират од рерната, не треба да се занемаруваат.

Оние кои се подготвени да одат чекор подалеку и да се грижат за сопствениот квасец и да направат сами, исто така растат. Еден од најпознатите страстни љубители на домашен квасец е сигурно пекарот Карл Де Смет, кој својот живот го посвети на собирање на повеќе од 120 тегли стартери, кои од 2013 година се чуваат во единствената белгиска светска библиотека Puratos.

Најдолговечните квасци во колекцијата се стари стотици години, а експонатите доаѓаат од целиот свет, каде што традицијата за правење е длабоко вкоренета. На пример, специјалниот див квасец од Мексико и Швајцарија привлекува големо внимание, како што е потврдено од вредниот кустос, кој верува дека специјалитетот лежи во териророт, или висините од кои потекнува. Во банката квасец има и еден Словенец, Рудл, домашен квасец направен од Анита Шумер од Словенија Градец. Дипломираниот преведувач и судски преведувач за германски и англиски јазик, ја претвори својата љубов кон киселост во најсеопфатната словенечка книга за печење леб и ролни со името Дрозоманија, која може да се најде и на хрватски јазик. Јапонската изложба со број 100, подготвена од саке, е исто така посебна, а број 43 на Сан Франциско има сентиментална вредност за Карл, бидејќи тоа е прва што ја виде кога започна да работи како пекар за Пуратос во 1994 година.

Една од интересните работи е што експонатите носат отпечатоци на нивните сопственици, посочува Карл, изјавувајќи дека почетниците можат да ги најдат и физичките микроби на пекарите кои работеле со нив. За да останат живи и здрави на белгиска адреса, стартерите мора да се транспортираат под идеални услови, точно на соодветна температура. Затоа, библиотеката има специјални кутии кои треба прво да се замрзнат, и само тогаш квасецот се става во нив. До библиотеката може да се пристапи само виртуелно, влезот не е отворен за јавноста затоа што сопствениците на стартери се пекари и пекарници кои ги чуваат во Белгија како „резервна копија“ доколку се случи некоја несреќа со нивните резерви. Но, информациите за текстури, мириси и вкусови можат да бидат побарани преку Интернет, а Карл е исто така е среќен што одговара на прашања на социјалните мрежи. Библиотеката Puratos исто така им нуди на фановите на The Quest for Sourdough веб-страницата, каде пекарите ширум светот ги регистрираат своите стартери (квасци), им даваат имиња и ги наведуваат состојките што ги подготвиле за секој што сака да го направи тоа дома. Состојките се разновидни, од брашно од ‘рж до сок од портокал, а печен леб може да биде кисел, сладок. Проверете ги рецептите – и фрлете се на работа.