Историски и други причини: Земји со повеќе главни градови

30 април, 2020
grad

Војните, револуциите и падот на империите ја трансформираа мапата на светот во 20 век. Изненадувачки, повеќето од овие беа „профитабилни“ – главни градови, јави CNN.

На почетокот на 20 век, само околу четириесет држави имаа престолнини, додека околу 2000 година, бројот се зголеми на повеќе од 200. Големите политички промени, исчезнувањето на колонијалниот свет и распадот на држави како Советскиот сојуз и Југославија бргу го зголемија тој број.

Повеќето држави сè уште имаат еден главен град. Пред сè, тоа е место каде политичарите се собираат за законодавство, главниот град служи како административен центар на земјата. Сепак, некои земји имаат два главни градба (иако не официјално), а причините се во голема мерка различни. Тие можат да бидат политички, економски, но и доста необични.

Но, доволно од приказната, време е да ги претставиме некои од овие земји!

Бенин (Порто-Ново и Котону)

Оваа западноафриканска земја што излегува од Атлантикот може да се пофали со два главни град. Пристаништето Котону ги поздравува патниците кои пристигнуваат во Бенин, а исто така е и најголемиот град во земјата и центарот на владата. Од друга страна, само еден час оддалеченост е официјалниот главен град Порто-Ново, кој ги плени туристите со тесните улици обраснати со дрвја и историска архитектура.

Чиле (Сантијаго и Валпараисо)

Додека членовите на националните чилеански управни и судски тела гледаат како паѓа снегот на планините околу Сантијаго, тим од националното законодавство ужива во разнобојното зајдисонце во градот Валпараизо, сместено во Тихиот океан. Иако тие се само стотина километри патно, разликата во изгледот на двата града е огромна, и дефинитивно би препорачале посета на Валпараисо порано.

Холандија (Амстердам и Хаг)

Со своите многу канали, познати музеи и богата историја, Амстердам е секогаш една од најголемите туристички дестинации во Европа. И покрај тоа што е официјално главен град на земјата е Амстердам, холандската влада донесува одлуки и во друг град – Хаг, кој ни е најпознат за работата на судот.

Јужна Африка (Преторија, Кејп Таун, Блемфонтеин)

Ах, каква е со оваа земја, која има три главни градови. Поделбата е направена за рамномерно распределување на моќта меѓу регионите. Во Кејп Таун, Законодавниот дом (парламент), во Преторија Извршниот (владата), додека судството му припаѓаше на Блемфонтејн. Кога ќе кажеме дека Јоханесбург е најголемиот и најпознатиот град по сето ова, можете да видите каков административен хаос има владата во земјата во Јужна Африка.

Танзанија (Дар ес Салам и Додома)

Во 1973 година, властите во Танзанија решија да го преместат главниот град од Дар ес Салам во Додом заради неговата централна локација. И покрај изградбата на широки патишта и големи згради, процесот сè уште е во тек, со оглед дека голем дел од администрацијата е сè уште во Дар ес Салам. Сепак, минатата година, претседателот исто така ја префрли канцеларијата во Додома, па после скоро половина век, веројатно ќе заврши процесот на преместување …