Истражувањата покажаа дека оние кои растат со сестра се посреќни во животот!

29 април, 2020
Сестри

Ова е само уште еден доказ дека сестрите се најдобри! Ако пораснавте со браќа и сестри, знаете дека не е прошетка во парк. Можеби сте врзани за тоа како вашата мајка се однесувала кон вас или смешните филмови со кои сте се опседнале.

Но, сигурно имало моменти кога не сте биле многу добри едни со други. Без разлика на тоа животот со сестра е многу поубав! Многу е убаво чувството кога знаете дека секогаш некој ви го чува грбот.

Иако подеднакво ги сакаме и нашите браќа и сестри, новите истражувања велат дека оние што пораснале со сестра веројатно ќе бидат посреќни од оние што ја немале таа чест. Научниците од универзитетот „Лестер на Де Монфорф“ и универзитетот „Улстер“ во Северна Ирска проучувале 570 луѓе на возраст меѓу 17 и 25 години. Од нив беа поставени голем број психолошки прашања на голем број теми, вклучително и менталното здравје.

via GIPHY

Собраните податоци покажале дека учесниците кои пораснале со сестрите биле охрабрени отворено да комуницираат за своите чувства, што на крајот им дало попозитивен поглед на животот. На прашањето за истражувањето, професорот Тони Касиди рече: „Сестрите се чини дека охрабруваат поотворена комуникација и кохезија во семејствата. Сепак, браќата се чини дека имаат алтернативен ефект. “.

Тој идентификуваше зошто браќата не се толку мотивирачки како сестрите во „семејната улога“: „Можно е момчињата да имаат природна склоност да не зборуваат за нештата. Заедно со момчињата, е заговор да молчат, или да не зборуваат. Девојките честопати се обидуваат да го срушат ова”.

Сестрите кои им помагаат се корисни за оние кои потекнуваат од разведени семејства. Трендовите кои се наоѓаат во ова истражување можат да помогнат во поддршката на семејствата за време на неволја. Тој исто така сугерира дека „треба внимателно да размислиме за тоа како да се однесуваме кон семејствата со многу момчиња“.

via GIPHY

Истражувањата веќе ја докажаа моќта на браќа и сестри. Универзитетот Brigham Young спроведе слична анкета во 2010 година, која доби слични податоци како најновите. Сепак, првичното истражување се состоело од 395 семејства со повеќе од едно дете и открило дека оние со сестра биле пољубезни личности.

Во тоа време, истражувачката Лора Падила-Вокер изјавила дека „љубовта на браќата без оглед на полот е поврзана со помалку деликвенција и повеќе екстровертско однесување како што е поголема љубезност и дарежливост, волонтирање и помагање на другите“.

Гледајќи ги двете студии, може да се заклучи дека медицинските сестри имаат различно влијание врз нивните браќа и сестри. Честопати врската со сестрата е нераскинлива. Повеќето мажи, од друга страна, немаат одредени квалитети што ги ценат жените – затоа што немаат сестра која влијаела врз нив додека растат.