Како Џеф Безос го зголеми своето богатство во текот на пандемијата на Корона вирусот

7 мај, 2020
Naslovna

Контроверзниот милијардер додаде огромна сума, на неговото веќе огромно богатство …

Оваа година дојде со најголема здравствена криза во децении, но ако сте Џеф Безос, тоа ви донесе богатство. Иако Меѓународниот монетарен фонд предвидуваше дека рецесијата предизвикана од пандемијата на коронавирус и затворањето на бројни компании би биле слични по големина како оној за време на Големата депресија, основачот на „Амазон“ Џеф Безос го зголемил приватното богатство за 23,6 милијарди долари, или за пет проценти.

Додека многу бизниси се борат да останат активни, а многумина веќе се несвесни, се чини дека Безос е зафатен со броењето на своите нови долари. Многу луѓе ширум светот се во некаква форма на самоизолација предизвикана од новиот вирус корона, поради што компанијата Амазон се соочува со раст на побарувачката за набавки на домовите.

Компанијата, наводно, ангажирала илјадници нови работници за да ги задоволи потребите на сите клиенти и планира да вработи уште 75.000. Сериозна загриженост за работните услови во Амазон и фактот дека магацините имаат соодветна заштитна опрема, се изразени низ целиот свет.

Неколку групи вработени низ САД протестираа со напуштање на работните места. Многумина велат дека вработените во Амазон се третираат како обични броеви и квоти, кои можат лесно да се заменат. Негативните вести на оваа тема и бројните изјави на вработените го натераа Безос одеднаш да го посети Центарот Амазон, каде што беше снимен неколку пати во интеракција со вработените, од безбедна далечина, заблагодарувајќи се за нивната работа.

И како што цената на акциите на „Амазон“ продолжува да расте, Безос и неговата компанија продолжуваат да бидат во очите на јавноста бидејќи тој брзо станува еден од најомразените луѓе во светот.

View this post on Instagram

Jeff Bezos has made $24 billion during the pandemic (so far). 💰😶⁠ ⁠ While many businesses are suffering during the global Covid-19 crisis, Bezos is flourishing. In the midst of the backlash Amazon is facing due to its alleged treatment of employees, the founder's wallet remains obscenely healthy. As of last week, his net worth has reportedly increased by 5%, or better put, by a staggering $23.6 billion.⁠ ⁠ Over the last months, Amazon has seen a rise in demand as its customer base continues to self-isolate. To cope with the surge of orders, it has already hired thousands of new employees and aims to hire an additional 175,000. However, the increase in workforce has been met with controversy. Amazon has been repeatedly accused of failing to protect its staff from Covid-19 by not providing enough face masks, not implementing regular temperature checks as promised, and refusing paid sick leave.⁠ The company has even fired employees who’ve publicly criticized the company for its coronavirus response.⁠ ⁠ “We are calling out because Amazon is putting its revenue above our safety,” Jaylen Camp, an Amazon worker told The Guardian. “We are not essential to them – they just think of us as numbers and quotas. They are not protecting our health.” This failure is leading to huge warehouse strikes after over 130 Amazon warehouses in the US have contracted the virus, leading to more than 30 confirmed cases. #hsnews⁠ ⁠ 📷: Getty⁠ ⁠

A post shared by HIGHSNOBIETY (@highsnobiety) on