Ќе има последици – Volkswagen се извини поради новата реклама

23 мај, 2020
Folksvagen

Германскиот автопроизводител Volkswagen сес извини поради расистичката реклама за новиот модел на Golf, на која се гледа црномурест маж пред новиот жолт модел на автомобил е подигнат од бела рака и потоа фрлен. Внимателни гледачи не пропуштиле да забележат дека и продавнницата пред која е паркиран авотмобилот го носи името „Малиот Колонијалист“.

Откако оваа реклама со времетраење од 10 секунди се појавила на социјалните мрежи, луѓето упатил жестоки критики кон компанијата, а тие соопштиле дека ја разбираат лутината која ја предивикала рекламата и дека некој ќе биде казнет поради неа.

„ Без сомнение, видеото е неприкладно и невкусно. Истражува ме за да видиме кој е одговорен за ова и ќе биде казнет.“ – изјавиле од Volkswagen.

Во однос на рекламата не им оди во корист и самиот факт дека компанијата е основана од нацисти за да прозиведуваат „народен“ автомобил, иако тие поради овој историски факт секогаш настојуваат со изјавите дека се борат против секаков облик на расизам, ксенофобија и дискриминација.