Крај што разочара: Што се смени во последната епизода на „Игра на троновите“ и како требаше да изгледа?

7 септември, 2020
ГОТ

Фановите на познатата серија беа разгневени од веста дека сценариото за епизодата „Bона“ (епизодата во која Денерис го гори градот без причина) е сменета во последен момент и дека актерите прочитале сосема поинаква завршница.

Во сценариото што го видоа актерите, експлицитно беше објаснето дека Денерис не полуде. Во епизодата што беше емитувана, гледаме како таа целосно го губи умот откако Серси Ланистер се предаде и намерно нападна цивили и нејзиниот змеј успеа да го запали скоро целиот град.

Сепак, во текстот се вели дека Денерис ги напаѓа војниците на Ланистер, кои користат цивили како жив штит. Овој концепт е објаснет во четвртата епизода, сите се сигурни дека Серси може да користи цивили како жив штит и да победи на тој начин, бидејќи сметаше дека тоа ќе спречи Денерис да нападне.

Во сценариото јасно стои дека огромниот пожар во градот е резултат на експлозии на зелен пламен, што Денерис случајно ги започна кога беше нападнат од војници.

Ова го тврдат и луѓето задолжени за специјални ефекти, кои тврдат дека во последен момент морале зелениот оган да го претворат во оган од змеј. Големиот пожар и смртта на цивилите требаше да бидат грешка, а не резултат на нејзиното лудило.

Фановите дополнително се разгневија од коментарите на Емилија Кларк, која немаше можност да види како би изгледале сцените. Таа самата ги сними сите сцени, сите други специјални ефекти беа додадени подоцна, па не знаеше како ќе се одвива сцената. Во неколку интервјуа се чинеше како Емилија да опишува епизода што не сме имале можност да ја гледаме.

Таа исто така нагласи во коментираното издание на последната епизода, дека не и е јасно зошто Џон Сноу бил толку лут на Дени. Не и беше јасно што точно прави нејзиниот лик, бидејќи сè беше променето во постпродукцијата. За суровоста на Денериса дознала само кога ја погледнала готовата епизода пред публиката.

Фановите веруваат дека приказната е целосно променета помеѓу снимањето на претпоследната и последната епизода. Се претпоставува дека судбината на другите ликови се сменила, но сè уште е непознато како.