Лек против валкани мисли: Бизарна вистина зад најпознатите крекери на светот

30 април, 2020
крекери

Пред да станат незаменлива состојка во колачи и колачи, грахам крекерите имаа пуританска улога во 19от век. Во борбата против шеќерот, алкохолот, стимуланси, зачини и адитиви, американецот Силвестер Грахам осмислил крекери кои ќе им помогнат на луѓето да живеат долго и здраво.

Грахам верувал дека треба да се избегнуваат активностите кои им штетат на нервните клетки за да се избегнат болести. За долг живот, тој советувал да се избегнува месо, секојдневно бањање, да се престојува на свеж воздух и удобна облека. Тој се залагал за апстиненција од секс и особено се спротивставил на мастурбацијата затоа што „предизвикува ментална болест“. Неговото учење било прифатено од илјадници следбеници кои верувале дека е грев да се јаде декадентна храна, како и да се пуши, да консумира опиум или алкохол. Наместо тоа, тие јаделе грахамови крекери без вкус и интегрален леб.

Една од тезите на Грахам била дека пијаниците понекогаш доживуваат старост, но никогаш не не моат да го излечат тој порок. Тој верувал дека прехрамбените навики влијаат врз однесувањето, и обратно, дека храната што премногу нè стимулира може да предизвика валкани мисли.

Веќе во раната младост, Грахам немал сјајна здравстевна состојба, и по нервниот слом во доцните дваесетти години, се опоравил од интересот за теологија и здрава исхрана. По смртта на Силвестер, National Biscuit Company (подоцна позната како Nabisco) започна со производство на крекери Грахам, кои брзо станаа популарни. Иронијата е дека тие содржат шеќер, штетни масти и конзерванси, на кои нивниот истоименик многу се противеше.