Машки и женски имиња инспирирани од митологијата и божествата

24 мај, 2020
2020_04_muska_i_zenska_i_mena_inspirisana_bozanstvima_i_mitologijom_104211919

Одберете симболично божествено име за своето бебе, без разлика дали е момче или девојче. Побарајте инспирација во митологијата.

Магијата и божествата се со векови наназад непресушна инспирација на луѓето. Различните култури со себе донеле сопствено наследство и свои верувања. Така настанале различните митологии, како што се грчката, римската, индиската па и словенечката кои се сега голема инспирација за писателите, сликарите и луѓето од многубројните области на творење.

Приказната и симболиката која со себе ја носат митовите нудат дополнителна инспирација, особено божествата.

Интересно е дека божествата успеале да остават траги и на секојдневниот живот, па родителите, согласно примерот на боговите од различните митологии, често даваат многу убави и необични имиња на своите деца.

Со изборот на вакво име, ќе внесете магична нота и живост на името на вашето дете, па затоа, погледнете ги нашите предлози.

Машки имиња инспирирани од митологијата и боговите

·      Зевс

·      Хектор

·      Лето

·      Перун

·      Один

Женски имиња инспирирани од митологијата и божиците

·      Весна

·      Атина/Атена

·      Хера

·      Дијана

·      Фреја

·      Артемида

·      Касандра

·      Олимпија

·      Реа

·      Пенелопа