Милијардерот сака да лансира 10.000 ракети на Марс: Еве што се крие позади тој неверојатен план

19 мај, 2020
Naslovna

Основачот на „Спејс Х“ и „Тесла“, милијардерот Елон Маск, не гледа никаков проблем во лансирањето 10.000 ракети кон Марс, како резултат на термонуклеарни експлозии на полињата на оваа планета, заради тереформирање и создавање услови за копнен живот на црвената планета.

Маск изјави дека, коментирајќи ја изјавата на извршниот директор на „Роскосмос“ за перспективни програми и наука, Александар Блошенко, за неопходноста од таа количина ракети со цел промена на климата на црвената планета.

„Нема проблем“, рече Маск.

Претходно, Маск предложи да се создадат услови за копнен живот на Марс, со спроведување на голема серија термонуклеарни експлозии на половите на оваа планета.

Според идејата на Маск тоа би дошло до испарување на замрзнатиот јаглероден диоксид, од кој се состојат ледените делови на Марс. Гасот кој би испарил би создал густа атмосфера. Што би се направило ефект на стаклена градина и зголемување на температурата.

Како одговор на ова, Блошенко изјави дека термонуклеарната експлозија на половите на Марс би требало да се лансираат 10.000 ракети. Сепак, според неговата проценка, не е реално човек да очекува дека во блиска иднина човештвото ќе може да влијае на климата на Марс, а исто така и на Венера.