Момче пронашло редок син змеј на брегот: „Тато, открив нов вид“

11 мај, 2020
Naslovna

Посетители на Националниот брег на островот Падер, Тексас, откриле сини змејови за време на нивното пристигнување на плажа, а истражувачите велат дека станува збор за ретко откритие.

Хантер Лејн, 7-годишник од Меса, Аризона, пронајде четири сини змејови за само неколку минути кога беше на одмор со родителите на почетокот на мај. Неговиот татко, Треј Лејн, изјавил за Си-Ен-Ен дека одмарал таму 30 години, но никогаш не видел син змеј.

„Хантер сака морски суштества и мислеше дека најде медуза“, рече Треј. „Откако го зеде животното во кантичка на плажа, тој ми рече дека открил нов вид“.

Сините змејови или глаус атлантикус се мали морски полжави – обични полжави долги околу три сантиметри. Тие може да се најдат во Атлантикот, Пацификот и Индискиот Океан, според непрофитната организација за зачувување Океан.

И иако овие суштества не се приближно големи како митските змејови, тие имаат одбрана достојна за името. Сините змејови се хранат со сини топчиња, кои изгледаат како големи медузи и ги чуваат живите клетки од својот плен, за да можат подоцна да ги користат.

Затоа, ако луѓето ги допираат овие мали полжави, тие можат да ги ослободат убодните клетки, а тоа може да биде поболно отколку само да допрат морска топка.

„Ако видите змеј во паркот, уживајте во тоа, бидејќи тоа е ретко откритие, но исто така и одржувајте ја оддалеченоста“, предупреди паркот. Во последно време многу посетители виделе змејови, вели портпаролката на паркот Џејми Кенеди. Тој вели дека нивниот изглед може да биде резултат на групата што го зафаќа брегот. Но, тој додава дека во своите две години во Националната служба за брегови, никогаш досега не слушнала како некој ги видел.