Доаѓаат промени: По Оскарите и Греми ги сменија правилата

15 јуни, 2020
qb

По одлуката на Оскарите, Греми реши да ја смени одредени категории. Одлуката е донесена во екот на расните тензии, а категориите што досега биле трн во око на афро-американската заедница се променети.

Организаторите рекоа дека од 63. доделување на Греми наградите, ќе бидат воведени девет нови правила, од кои многу се инспирирани од тековната расна тензија во Америка. Националниот комитет кој одлучува за кандидатите ќе биде формиран според построги правила. На членовите нема да им биде дозволено да имаат приватни или деловни врски со потенцијални номинирани, и какво било кршење на долгиот список на правила за нив ќе резултира со постојана забрана за служба во одборот.

Греми, како Оскари и други награди, честопати се мета на осуда за „прескокнување“ на номинираните од африканско и латиноамериканско потекло, што Академијата планира да ги поправи. Се менуваа имињата на категориите, кои беа конфузни и збунувачки и во кои најчесто завршуваа номинирани со африканско потекло.

Најдобриот урбан албум, категорија чиешто име ја збунуваше јавноста со години, сега ќе се нарече Најдобар прогресивен R&B албум и ќе вклучува музика со елементи на рап, поп, кантри, алтернативи – Најдобрата изведба на рап / пеење сега се нарекува „мелодиски рап“. Латино категориите исто така се трансформираа и сега едната од нив е „Најдобар латино поп“ или „Урбан албум“, а другата е рок или алтернатива.

Правилата се сменија и кога станува збор за најдобриот нов уметник, категоријата ќе се нарекува исто, но нема повеќе ограничувања за бројот на песни што ги објавува номинираниот, сè додека не се стекне со „пробив или важност“ пред календарската година за која е номиниран.