Октриен е домаќинот на Евровизија за следната година

24 април, 2020
Naslovna

Пристанишниот град Ротердам, Холандија се согласи да биде домаќин на Евровизија 2021 во четвртокот, откако годинашниот конкурс за најдобра песна на Европа беше откажан поради пандемија на коронавирусот.

Организаторите во март објавија дека овогодинешниот Евросонг не може да се одржи во Ротердам во мај поради пандемијата „ковид-19“.

Градскиот совет на Ротердам одлучи да ги покрие трошоците од 6,7 милиони евра за откажување на Евросонгот во 2020 година, објави новинската агенција АНП.

Евросонгот беше планиран од 12 до 16 мај. Организаторите на натпреварот, Европската унија за радиодифузија (ЕБУ), се обидоа да најдат друго решение, но не успеаја.