Пет најдобри филмови снимени според библијата

19 април, 2020
Naslovna

Досега никој не бил во можност да ја екранизира целата Библија, дури ни прилично успешната ТВ серија наречена Библијата. Различни автори третирале различни делови од Библијата со повеќе или помалку уметнички успех.

Ви ги избравме најдобрите 5 кои се снимени до сега.

1.Десетте Божји заповеди (The Ten Commandments) 1956 год

Шарлтон Хестон во улогата на Мојсеј во драматичниот судир со Џул Бринер во улогата на фараонот Рамс, со сите чуда и чудовишта што Мојсеј ги повика во Египет за ослободување на својот еврејски народ од ропството, и, конечно, најспектакуларно од сите чуда: отворање на Црвеното Море и поминување на Евреите од морското дно. Дури и денес, скоро седум децении подоцна, тој филм сè уште изгледа подеднакво спектакуларно и прекрасно.

2.Бен Хур (Ben Hur) 1959 год

Повторно Шарлтон Хестон во главната улога но овој пат како еврејски принц кој на измама паѓа во римско ропство. Филмот не е направен според библиски текст, туку е поставен во времето на проповедањето на Исус, а самиот Исус нема да се појави лично, туку само индиректно кон крајот на филмот. Сепак, ова е најдобриот пример за историски спектакл од златното време на Холивуд.

3. Самсон и Далила (Samson and Delilah) 1945 год

Адаптација на приказната за Стариот завет на еврејскиот моќник Самсон (Виктор Мајчур) и неговата палестинска љубовница Далила, која измамнички го лишува од својата моќ и предавство. И овој филм го задржува својот сјај до денес.

4.Ноа (Noah) 2014 год

Малку полабаво толкување на текстот на Стариот Завет за големиот потоп потекнува од режисер познат по филмовите за научна фантастика, така што тој во голема мерка ја има естетиката на научно-фантастичен филм. Расел Кроу не изгледа доволно убедливо во улогата на Ноа од Стариот Завет но затоа Ентони Хопкинс е брилијантен во улогата на човекот кој живеел најдолго од сите мажи досега – Метузалем.

5.Библијата (The Bible) – серија 2013

ТВ серија од десет епизоди што опфаќа различни делови од Библијата, од книгата  Битие до Евангелието. Цртеж на класични библиски спектакли во драматургијата, но со користење на модерна технологија, оваа серија има многу убав наратив што успева да ја задржи поврзаноста и достојна да ги претстави некои од најважните приказни и настани во книгите од Светото Писмо за кои авторите сметаат дека се најважни. Ниту едно режисерско сценарио, сценарист или актерско име нема да ви е познато, но ТВ-серијата Библијата претставува добри вложени седум и пол часа време што непретенциозно, но убедливо ја претставува оваа возбудлива книга.