Најголема евакуација на сите времиња во Швајцарија: жителите мора да ги напуштат своите домови десет години

1 мај, 2020
Naslovna

Жителите на швајцарското село Митолц најверојатно ќе треба да се евакуираат десет години додека експертите не го расчистат скривалиштето со муниција од Втората светска војна. За време на голема операција за расчистување, ќе бидат згрижени 3500 тони муниција и експлозив. Министерот за одбрана Виола Амхерд рече дека подготовките ќе траат десет години и ќе чинат над една милијарда франци.

Властите иницираа планови за обезбедување на подрачјето и големо расчистување по извештајот на Канцеларијата за животна средина во кој се вели дека областа е поопасна под земја отколку што се сметаше претходно. Швајцарецот никогаш не мораше да се справи со вакви комплицирани и тешки услови за чистење на област пред тоа.

За да го обезбедат Митолц, тие ќе треба многу внимателно да ги отстранат карпестите делови Дреициц, слој по слој. Тие исто така планираат да изградат нов пат за да ги поврзат градовите на општината Кандергрунд. Како што стојат работите, околу 170 селани ќе треба да ги напуштат своите домови, но не подоцна од 2031 година, кога ќе завршат подготовките за сложената операција. Во итни случаи, целата област, вклучително и муниција, може да биде покриена со камења, но властите не сакаат да остават токсичен отпад

.