Најтивките соби на светот? Места каде луѓето се плашат дека ќе полудат од тишина

29 април, 2020
Naslovna

Откако ќе се затвори вратата, можете да го слушнете чукањето на срцето, како и глувонежното ѕвонење во ушите. Кога ќе ја придвижите главата или зако зачекорите, ќе слушнете како вашите коски испуштаат како крцкав и шкрипав звук. Потоа ќе започнете да ја губите рамнотежата затоа што загубата на ехо може да го ослабне вашиот просторен ресурс. По некое време ќе имате напади на паника во тивките простории, а некои од оние кои имаа такви искуства се плашеа дека ќе полудат. Тивки простории или комори без одгласи се наоѓаат низ целиот свет. Имаат институти, музички студија, дури и музичари ги обложуваат sидовите со најразлични материјали за да звучат изолирани.

Нашите уши постојано се изложени на звуци и затоа ушите се секогаш под притисок, но во тивки простории притисокот исчезнува бидејќи нема звук што се рефлектира од ѕидовите. Безгласните комори се наредени со специјални материјали, слоевити како сводови, што ги издвојува од остатокот на светот. Во нив можете да врескате колку ве држи гласот, но никој нема да ве слушне. Во зависност од тоа како е направено, количината на звук во просторијата исто така варира и официјално е најтивката во седиштето на Мајкрософт. Сместена во зградата 88, тивката просторија на Мајкрософт исто така влезе во Гинисовата книга на рекорди и го „надмина“ оној во лабораторијата на Орфилд во Минфилд.

Едвај може да ја слушнеме разликата, но податоците сугерираат дека нивото на бучава во просторијата за зградата 88 – 20,6 dB (A), додека во лабораторијата на Орфилд е – 9,4 dB (A). За споредба, најтивкото достапно место (за кое нема специјални додавања) има околу 30 dB (A).

Единствениот чекор што ја одделува тивката соба од уште повеќе тишина е вакуумот, односно отсуството на звук. За да создаде најтивка просторија во светот, „Мајкрософт“ требаше да изгради шест слоја од бетон и челик и да ја оддели просторијата од остатокот на зградата со извор што ги потиснува околните вибрации. Клинови со стаклопластика на подот, таванот и sидовите ги кршат звучните бранови, а самиот под е всушност мрежа на суспендирани кабли што апсорбираат звук.

Повеќето луѓе во најтивките соби во светот можат да стојат само неколку моменти, а пред две години, Мајкрософт потврди за Си-Ен-Ен дека рекордот го срушил маж кој решил да излезе после 55 минути.