Научниците провериле какви гради на мажите им се допаѓаат најмногу, тоа може да ве изненади

18 мај, 2020
Naslovna

Мажите  сакаат гради, тоа е факт, но група научници од универзитетот во Прага решија да тестираат дали е вообичаено верување дека мажите претпочитаат што е можно поголеми гради. Се испостави дека претпочитаат градите со средна големина кои се потенки и поцврсти од поголемите и порелаксирани гради, но и од многу мали гради.

Тие дојдоа до овој заклучок покажувајќи им на мажите од различни земји (Бразил, Камерун, Чешка и Намибија) фотографии од различни гради.

Големите гради се сè уште високи на скалата, но само ако се цврсти.

Научниците ја објаснуваат љубовта кон големите гради со тоа што големите гради кај жените се поврзани со повисоко ниво на естроген, што укажува на поголема плодност. Градите кои се порелаксирани покажуваат дека плодноста се намалува со текот на годините.


“Индивидуалните преференции на големината на градите се разликуваат, но повеќето испитаници избраа гради со средна големина, проследени со поголеми гради. Од друга страна, повеќето се согласија да претпочитаат поцврсти гради”, се вели во студијата објавена во научното списание Evolution and Human Behaviour.