Научниците регистрирале нова несекојдневна појава: во тек е раѓање на нова планета!

25 мај, 2020
планета

Научници од Европската Јужна Опсерваторија успеале да го снимаат самиот почеток на раѓањето на еден ѕвезден систем.

Астрономите околу ѕвездата “AB-Aurige” забележале спирална структура чиј вител укажува дека на тоа место можеби се формира планета, објавено е на страната на опсерваторијата.

Таа ѕвезда е оддалечена 520 светлосни години од Земјата и се наоѓа во соѕвездие под името Auriga, што во превод значи Кочијаш.

– Досега се идентификувани илјадници егзопланети, но многу малку се знае за нивното формирање. Мораме да ги набљудуваме многу малите ѕвездени системи за да го откриеме моментот на раѓање на планетите- рекол Антони Бокалети кој ја предводел оваа студија.