Нереална сцена: Делфините толку многу им недостасуваат на луѓето што им носат подароци на брегот

21 мај, 2020
Насловна

Стадото делфини во Квинсленд со денови носи подароци од длабочините на морето на брегот, очигледно затоа што им недостасува контакт со луѓето.

Овие делфини обично ги дополнуваат посетителите кои доаѓаат на кафе на брегот во Австралија. Како и да е, поминаа неколку недели откако некој дојде да ги нахрани и да се гушка со нив заради вирусот на корона.

Работниците пронајдоа корали, школки, но и морски сунѓери и шишиња на брегот …

– Тие ни донесоа подароци, со цел да покажат колку им недостасува времето да го поминуваат со луѓето. Сигурно сите ви недостасуваат – напишаа во објавата на Фејсбук. Еден од волонтерите им изјави на медиумите дека делфините го имале овој обичај порано, но дека тие носат подароци многу почесто од почетокот на пандемијата и од воведувањето на карантинот.

Бери МекГавер, експерт за делфини, вели дека постои можност носењето подароци е начин за делфините да покажат дека им недостасуваат луѓе, иако смета дека не е така.

„Ништо повеќе не ме изненадува кога станува збор за делфините“, рече Мекговерн за 7NEWS.com.au.

Тој рече дека делфините прават неверојатни работи. Да користат алатки, да имаат своја култура, па дури и имиња што си свиркаат едни на други.

– Поверојатно е дека не им недостасуваат луѓе, туку хранење и нивна рутина, а можеби и тие само играат – објаснува експертот.

Тој вели дека делфините имаат навика да играат со корали и алги, и да ги носат на главите.

– Тие се навикнати да се хранат во ова време и луѓето што се појавуваат на брегот. Можеби ова е само игра сега затоа што им е здодевно, сакаат да губат време – вели Мекговерн.