Нов воз кој би можел да ве однесе од Амстердам до Париз за само 90 минути

3 мај, 2020
Naslovna

Да ја прошетате Европа би можела да биде многу полесна и многу побрза во следната деценија. Холандската фирма Hardt Hyperloop објави дека компанијата наскоро би можела да изгради ниско-енергетски, супер брз воз кој би можел да ги одведе патниците од Париз до Амстердам за околу 90 минути, јави Lonely Planet.

Според истражувањето на компанијата, новиот воз би можел да биде реалност за многу патници уште во 2028 година. Компанијата се фокусира на пет главни рути кои би можеле да го променат начинот на кој луѓето секојдневно патуваат.

“Она што го прави толку уникатно е неговиот висок капацитет, мала потрошувачка на енергија и големи брзини што навистина го намалуваат времето на патување значително. На пример, патувањето помеѓу Амстердам и Париз ќе трае само 90 минути”, рече за портпаролот на Hardt Hyperloop за Lonely Planet.

Компанијата се фокусира на национални и меѓународни патишта. Новиот воз не само што ќе ги поврзе Париз и Амстердам, туку ќе може да ги поврзе Амстердам со Гронинген и Хаг. На меѓународно ниво, возот е предвиден да го поврзе Амстердам со Дизелдорф и Франкфурт, со исклучок на Париз.

Стефан Марџс, директор на проектот Хард Хиперлоп, рече дека возот може да пристигне од Амстердам до Ајндховен за 15 минути, што е околу 90 минути со автомобил. Патувањето од Амстердам до Дизелдорф, кое трае околу два и пол часа со автомобил, би можело да трае помалку од половина час.

Супербрзиот воз ќе заминува од станиците на секои неколку минути, така што пристигнувањето од точката А до точката Б би можело да биде едноставно како и патувањето со метрото.

Поврзувањето со меѓународните градови исто така може да влијае на воздушниот сообраќај преку нудење на поефикасен начин за турнеја низ континентална Европа.

Иако оваа иновација се очекува само за околу десет години, секако всадува надеж во подобри патни искуства во иднина.