Овие четири растенија ги бркаат комарците од двор!

20 мај, 2020
растенија

Уживањето во сопствениот двор во текот на летото може да биде проблем заради комарците. Но проблемот може да се реши на природен начин, со помош на Вилинско коњче. Тоа е инсект со долгнавесто тело кој може да изеде и до 100 комарци дневно. А за да го привлечете вилинското коњче во вашиот двор, засадете ги овие растенија:

1. Црноока Сузана (Thunbergia alata)

Ако не сте вешти во одржување на растенија, тогаш ова е совршено растение за вас и вашата градина за да можете полесно да се борите со досадните комарци. Ова растение може да преживее на било која земја и само има потреба од сончева светлина за подобар цвет.

2. Sagittaria subulata

На прв поглед може да помислите дека ова растение е коров или обична трева, но не е. Тоа е водено растение за чиј раст е потребна тврда вода и земја богата со хранливи материи. Но не грижете се, ова растение е совршено за почетници, се додека правилно го садите.

3. Ливадска коприва

Освен што ќе ви ја разубави градината, не е тешка за одгледување и бара само малку светлина, малку ладовина и малку вода. Ова растение е идеално за сува област, бидејќи долго може да издржи без вода.

4. Ајдучка трева

Некогаш се користела во лековити цели, а вие можете да ја искористите за привлекување на инсекти. За да успее ова растение потребно и е многу сончева светлина и земја која не е влажна.