Пет причини зашто мажите до големи носеви се најдобри сопружници

22 мај, 2020
muskarac-pantalone-830x0

Во многу култури големиот нос се смета како украј на машкото лице и бил многу ценет. Од стариот Египет па до Европа во 19 век се верувало дека мажите со голем нос имаат бројни предности на помалку одбарените припадници на појакиот пол. Тој се сметал како индикатор за интелигенција и племенитост, а неодамнешните истражувања покажале дека големиот нос штити од многу болести. На пример Леонардо Да Винчи верувам дека носот го одредува карактерот на целото лице во неговите слики.

Еве неколку причини поради кои се препорачуваат вакви мажи:

Имаат поголеми мускули

Според некои истражувања, мажите имаат поголем нос од жените поради тоа што им е потребенно поголемо количество на кислород за да ја одржуваат телесната мускулатура. Затоа момци , вдишете го целиот можен кислород ако тоа веќе ви ги зголемува бицепсите, трицепситеи стомачните.

Помоќни се и помудри

Што е заедничко за Едрријан Броди, Марлон Брандо и Бредли Купер? Според верувањата на египетските свештеници, лицата со голем нос важеле за многу интелигентни. Кај античките грци, а подоцна и римјаните вцаков нос значел моќ и сила.

Според кинескиот начин на читање на лицето, или според физиономијата, лицата со поголем нос имаат и среќа со финансии. Стручњаците од Англија направиле истражување на карактеристиките на најуспешните луѓе во историјата и дошле до идеален изглед: римски нос, широко поставено чело и широки ноздри.

Имаат поголем желба за секс

Иако нема докази дека оние со поголем нос имаат и поголем полов орган, тој е поврзан со мажественоста, зголеменото либидо како и зголемен тестерон.

Не пренесуваат болести

Се испоставило дека поголемиот нос штити од бактерии, алергии и инфекции. Според направените студии на Унивеерзитетот во Ајова, испитаниците со поголем нос вдишале за 7 % помалку загаден воздух за разлика од оние со помал нос.