Пингвините кои добија име по болници и херои

12 мај, 2020
soo

Зоолошката градина Честер во Велика Британија неодамна се збогатила за пет мали пингвини.

Вработените кои често ги нарекуваат прингвините по одредена тема, овој пат ги крстиле по здравствените херои и болниците кои се борат против пандемијата од коронавирус.

Пилињата ги добиле имињата Фиренца (по Флоренс Најнтингејл), Томас (по болницата Св. Томас), Беван (по Анеурин Беван, основачот на една болница), Ароу (по болницата Ароу Парк) и Каунтес (по локалната зоолошка болница Countess of Chester Hospital).

Секоја година имињата на новороденчињата се даваат по одредена тема, а оваа година за жал темата е коронавирус.

Доаѓањето на свет на пингвините секогаш го сигнализира почетокот на пролетта. И малечките и родителите се чувствуваат одлично.