Приказна за човекот кој вршел нужда само еднаш во месецот

18 мај, 2020
3c9c386f-8317-4fcd-99b7-08587c575b6d

Верувале или не постоел човек кој целиот свој живот вршел нужда само еднас во месецот. Според медицинските лици тој имал конгенитален мегаколон односно Хиршпрингова болест, а причината е тоа што доаѓало до целосно стопирање на храната во дебелото црево поради недостатоткот на нервни станици.

Според податоците на Универзитетот во Филаделфија, прво бил релативно здраво бебе и се било нормално освен неговиот стомак и повремениот запек. Нo ситуацијата се влошила кога имал година ипол кога почнале да му се шират цревата. Од својата 16 годишна возраст вршел нужда само еднаш месечно.

Докторите знаеле за што се работи но бидејќи се работело за крајот на 19 век медицината не била доволна развиена за евентуална операција и постоел ризик да почине при истата. На 20 години е приклушил во еден музеј каде луѓето плаќале за да можат да го видат, а бил познат како „Човекеот балон“.

Поради својата болест умрел на 29 години, а бил пронајден мртов во тоалет додека се обидувал да изврши нужда. По неговата смрт докторите му го извадиле дебелото црево кој во себе имало дури 18 кг измет, а на најширокото место било широко дури 76 цм. Денес тоа може да се види во музејот Mutter во Филаделфија.