Приказната за ексцентричен милионер кој веќе 23 години живее на изолиран остров

30 април, 2020
ostrov

Тој реши да преживее јадејќи природна храна. Повеќето од неговата исхрана се состои од риби и морски плодови што самиот ги лови. Исто така, собира кокос, бадеми и јагоди за јадење.

Дејвид Глашен е наречен Австралискиот Робинзон Крусо, но исто така и копија на Чак Ноланд и Том Хенкс во филмот „Бродолом на животот“. Г-дин Глашеин се знае дека повеќе од две децении живее сам на изолран остров.

Во осумдесеттите години на минатиот век, овој Австралиец направи милиони како трговец на акции и живееше луксузен живот со својата сопруга и двете деца во Сиднеј. И тогаш тој ги загуби повеќето од парите на берзата, се разведе со жената и одлучи да „исчезна од радарот“

Со еден куфер, тој се пресели во ненаселениот остров Restoration во североисточна Австралија во 1997 година. Имал само три маички, два пара шорцеви и облека за пливање, неколку книги, тегла чили во прав, паста и четка за заби.

Тој решил да преживее јадејќи природна храна. Повеќето од неговата исхрана се состои од риби и морски плодови што самиот ги лови. Исто така собира кокос, локални сливи, бадеми, јагоди и слично. Тој пие дождовница и прави свое пиво.

Дејвид Глашејн ја напушта изолацијата еднаш годишно кога оди со брод до Карнс за голема набавка. Таму се обезбедува и со конзервирана и сушена храна, сапун, тоалетна хартија и други средства за хигиена.

View this post on Instagram

!!NEW IN STOCK!! The Millonare Castaway – The Incredible Story of How I Lost My Fortune But Found New Riches Living on a Deserted Island by David Glasheen with Neil Bramwell Losing his fortune in the stock market crash of 1987 was the final straw for Dave Glasheen. After a series of catastrophes, he needed to take drastic measures to restore himself. Opting out of the rat race, he cast himself away to a deserted island off the north-east tip of Australia, as far off the grid as was humanly possible. He has lived there ever since. One annual supermarket shop, a sketchy internet connection, and enough ingredients for a home brew satisfy all of Dave's material needs. He catches fish, traps rainwater and cooks on an open fire. For company he tames dingoes, meets with friends from the Aboriginal community 40 kilometres away, and entertains drop-ins such as Russell Crowe sailing past on his honeymoon or the chairman of McDonald's on a game-fishing trip. Then there's his running feud with Boxhead, an antisocial saltwater crocodile who just won't leave him in peace. Between heartbreak and hair-raising adventures, Dave has found happiness on Restoration Island and dreams of creating a retreat to promote the profound healing that saved his life. Brimming with humour, eccentricity and hard-earned wisdom, The Millionaire Castaway is the feel-good autobiography of the year. #davidglasheen #neilbramwell #themillionarecastaway #bookworm #bookstagram #bookshop #bookstore #newinstock #booklover #collaroy #collaroybooks #shelfie #shelfiemonday #bookshopsofinstagram

A post shared by Collaroy Books (@collaroybooks) on

Некои алкохолни пијалоци се исто така на списокот во случај на посети на заинтересирани новинари кои сакаат да го интервјуираат.

Необичната приказна на Глашин е позната низ целиот свет.

Поранешниот милионер, всушност, се заљуби во островот Restoration прв пат кога го виде во раните 90-ти. Тој и неговиот деловен партнер тогаш изнајмиле дел од островот за 13.000 фунти за период од 43 години. Според договорот со австралиската влада, од Глашејн и партнерот се бараше да обезбедат сместување и риболов на островот за туристички цели. Но бидејќи никогаш не го сторија тоа, потпишаниот договор стана неважечки.

Австралиецот Робинсон Крусо нема страв за својата иднина. Тој тврди дека живее мирен и исполнет живот. Тој има соларни панели кои произведуваат доволно енергија за најбитните потреби, како и напојување на компјутери со пристап до интернет.

Поточно, Дејвид трага по веб-страницата за пронајдување на својата сродна душа за да сподели парче тропски рај со неа. Додека не ја најде „вистинската“, друштво му прават две кукли, кои ги именуваше Миранда и Филис.