Принцот Хари призна дека дури сега Меган Маркл му ги отвори очите и му укажа на бројните проблеми во неговата татковина и во Светот

1 октомври, 2020
1291644

Дека отсега ќе бидат многу поактивни за социјалните проблеми во светот, политичарите и големите поборници за позитивни промени, принцот Хари и Меган Маркл веќе неколку пати го соопштија тоа. Сега тие зборуваа за расизам и сè на што афро-американската заедница наидува на одбележувањето на Black History Montha

„Сè додека постои структурен расизам, ќе има генерации млади црни луѓе кои не го започнуваат својот живот со истите можности како и нивните бели врсници. И сè додека тоа продолжи, неискористениот потенцијал никогаш нема да се реализира “, рекоа Хари и Меган за време на виртуелен повик од нивниот луксузен дом за„Evening Standard“.

На тема расизам, за која принцот Хари претходно не зборуваше премногу, сега проговори и објасни дека откако ја запознал својата сопруга Меган Маркл, која потекнува од мешано семејство, тој подобро го разбира проблемот.

Имено, мајката на Меган е Афроамериканка, а нејзиниот татко е бел. Уште како ученичка во основно училиште, Меган наиде на разни расистички испади, особено кон нејзината мајка, а денес таа е жесток поборник за промена во светот.

Принцот Хари смета дека Велика Британија може да биде подобра земја само ако стори сè за подобро да ги разбере проблемите со кои се соочуваат сите луѓе со различна боја на кожа.

„Бидејќи не бев свесен за големината на овој проблем кој го создава расизмот, во Велика Британија а и на глобално ниво, сега имам потреба да зборувам. Мислев дека знам сè, но очигледно не знаев “, рече Хари, додавајќи пример:„ Знаете, кога влегувате во продавница со деца и гледате само бели кукли, дали воопшто мислите дека е чудно што нема црни кукли? Ова е само еден во низата примери на кои белците го игнорираат проблемот и не се ставаат на место на другите кои го доживуваат тоа и кои се засегнати од такво нешто.“

Принцот Хари тогаш истакна дека не покажува со прст кон никого и не бара виновник, туку сака светот да научи, да се образува и ваквите проблеми навистина да останат во минатото.

Покрај тоа, двојката се осврна на нивниот живот во Калифорнија и кратко рече дека, како и сите други, карантинот и пандемијата се тешки за нив, особено одвојувањето од остатокот од семејството.

Тие истакнаа дека се среќни што имаат можност да го следат своето малечко во мир додека расте и дека тој е центарот на нивниот свет. Принцот Хари објасни дека тој е виртуелно во контакт со најблиските кои се во Велика Британија, пријателите и семејството.

Во еден момент, кучето на Меган, сега заедничко милениче, долета, кое принцот Хари нежно го прегрна во скутот и продолжи да зборува.