Псујам кога игра Ноле: Дијана Џоковиќ открила што најтешко и паѓа и за што најесто се расправа со Новак

5 мај, 2020
Насловна

Дијана Џоковиќ, мајка на првакот Новак Џоковиќ, зборуваше како гостинка во ТВ сериите „Мајки на шампиони“ на ТВ Арена Спорт за патувањето на нејзиниот најстар син на врвот на светот, но и за тоа што следеше кога зачекори на големата сцена и стана еден од најдобрите протагонисти на белиот спорт во историјата.

Мајката на Новак проценила дека они како семејство се многу храбри во моментите кога тој бил на почетокот.

-Мислам дека бевме многу храбри. Да се родеше во друга земја се би било друго. Овде немавме ниту поддршка ниту помош. Тоа подоцна не чинеше со здравје.

Дијана по тоа се сетила на тешките моменти на почетокот на Новак на патот кон врвот:

-Имаше здравствени проблеми, девијација на носот, тешко дишеше, потоа дознавме дека е интолерантен на глутен. Не ги предаваше натпреварите намерно, затоа што здравјето му беше на прво место. Во 2007 по 5 дена натпревари се предаде на Надал во полуфиналето на Вимблдон. Цела ноќ му стававме облоги на нозете, едвај се движеше во папучи. Првиот сет кога го растури 6:2 Надал не знаеше каде му е задникот а каде главата. Но кога побара тамј-аут да ги преврзе раните од жуљеви, Рафаел видел многу крв и морал да се предаде.

Ова бил најтешкиот момент.

-Солзите во Рио беа најголемите кои сум ги видела, се му одговараше но нешто не даде да го освои тоа злато. Тоа тешко го поднесов, бидејки кај него солзите не се чести. Тој најмногу беше погоден од тоа дека го разочарал народот и не се покажал како што тој сакал.

Дијана Џоковиќ вака одговорила на прашањето дали таа псуе кога го гледа својот син.

-Псујам коа гум сама дома или кога го гледам на терен. Видов и камера покрај нас во боксот. Јас затоа се наведнувам да земам вода која е тука и во тој момент псујам за никој да не знае.