Само две ќелии: Дали е ова најмалиот затвор во светот?

19 мај, 2020
Naslovna

Мајушни Сарк во рамките на Каналските острови е најмалиот затвор во светот што сè уште работи. Или така, тврди локалното население на овој југозападен остров во Англискиот канал, што опфаќа само 5,45 квадратни километри во близина на Нормандија.

Затворот има само две ќелии без прозорец, а бил изграден во 1856 година за малолетни сторители. Поточно, за оние чие „кривично дело“ може да се казни со најмногу два дена затвор. На пример, еден од првите осудени лица во 19 век беше слугинка на истакната дама од островот за кражба на марамчето.

Сторителите на сите сериозни кривични дела за кои е потребна подолга затворска казна, властите ги испраќаат до блискиот остров Гернзи.

Иако само петстотини луѓе живеат на Сарк, двајца полицајци на островот тврдат дека имаат изненадувачка сума работа. Најчестите криминални активности вклучуваат трговија со дрога, насилни дејства предизвикани од пијанство или возење под дејство на наркотици.

Треба да се има предвид дека возењето автомобили е забрането на Сарк, и дека проблематичниот дел од локалното население или повремените гости (под дејство на алкохол) претежно возат велосипеди, трактори. Последното „сериозно“ злосторство се случи во 1990 година кога невработен нуклеарен физичар од Франција по име Андре Гардс дојде на островот со претпоставка дека тој е новиот господар на Сарк. Тој мавташе со полуавтоматско оружје, но брзо беше совладан.