Секое утро кога станувате треба само да си ги поставите овие три прашања

11 мај, 2020
Naslovna SEKOE UTRO 3 PRASANJA

Многумина од нас се чувствуваат иритирани кога некој нè бомбардира со информации рано наутро. Или, не мора да биде некој, ние честопати сме самостојни, така што нашиот мозок работи „сто на час“ веднаш штом ќе ги отвориме очите. Па, зошто тогаш го правиме тоа сами? Наместо да им кажуваме „добро утро“ на нашите мозоци и тела, најмногу сме бомбардирани со информации уште од почетокот на денот. И наместо да се истегнеме бавно и да дозволиме телото полека да се разбуди, ние безобразно скокнуваме од креветот и се присилуваме на акција – затоа што „денес треба да сториме сè“.

Tv Land Morning GIF by YoungerTV - Find & Share on GIPHY


Кога се впуштаме во такви однесувања, талкаме цел ден без размислување, без никаква намера. Кога сме презаситени со информации, наместо да забавиме доволно за да го послушаме нашето тело, се чувствуваме како да не сме во контрола на нашите сопствени животи.

Затоа, треба да направите важен чекор пред да ги погледнете пораките на вашиот мобилен телефон или да станете од кревет. (И не, тоа не е правење кафе.)


Кога ќе се разбудите наутро, поставете си ги овие три прашања:

  • “Како сакам да се чувствувам денес?”
  • “Што сакам да дадам денес?”
  • “Кој сакам да бидам денес?”


Овие прашања ќе ви помогнат да се чувствувате како да управувате со вашиот живот, и тие се исто така водич за сите одлуки што ги донесувате во текот на денот.

Ако си ги поставите овие прашања секое утро, ќе се чувствувате овластени да останете во контакт со вашите најсуштински желби. Ќе донесете одлуки кои се директно поврзани со тоа како да одговорите на прашањата што си ги поставувате – всушност, како би сакале да го живеете животот од ден на ден.

Waking Up Morning GIF by #MAmovie - Find & Share on GIPHY


Ние не велиме дека одговорите на овие три прашања ќе го излечат целиот стрес или ќе ви помогнат да останете смирени во секоја тешка ситуација. Сепак, поставувањето намери секој ден ќе ви даде сила да реагирате на настаните во вашиот живот онака како што сакате, наместо начинот на кој се чини автоматски или надвор од вашата контрола.