Ширина од 1,8 метри и висина од 3 метри: Дали е ова најмалата двокатна куќа на светот?

19 мај, 2020
Naslovna

Куќата на рибарот во Конви, Велс стана голема туристичка атракција откако беше прогласена за најмала куќа во Велика Британија. Оваа архитектонска минијатура со црвена врата е широка само 1,8 метри и е длабока околу три метри и висока околу три метри. На приземјето на куќата на рибарот има удобна дневна соба, а на првиот кат има просторија за спиење. Совршено е зачувано со децении, со оглед дека последниот жител живееше во него околу 1900 година, но и дека локалните власти го прогласија недоволно безбеден за животот пред 120 години.

За да го спаси од уништување, тогашниот сопственик Роберт Џонс отпатува низ земјата и ги мерел малите куќи на самиот остров за да се увери дека неговата е  најмала. На крајот, тој успеа, а исто така е запишано во Гинисовата книга на рекорди. Денес е интересна атракција што ја посетуваат луѓе од целиот свет. На влезот во куќата ве поздравува жена со традиционален велшки костум и нуди обиколка на долниот дел од куќата за мала надокнада. Поради структурната несигурност, забрането е искачување до првиот кат.

Куќата е опремена со мебел од крајот на 19 век и нуди преглед на тоа како луѓето живееле во оваа област пред повеќе од еден век. Се разбира, куќата во моментов е затворена за јавноста поради пандемијата на коронавирус.