Што му оставил Мирослав Крлежа на Раде Шербеџија во тестаментот?

19 мај, 2020
шешир

Раде Шербеџија во еден од неговите објави на социјалните мрежи се сетил на Мирослав Крлежа, па открил дека и неговото име се нашло во тестаментот на познатиот хрватски писател.

– Крлежа е мојот свет. Една ноќ додека пиевме француски коњак во неговиот стан, тој ми рече:

– Мали, јас наскоро ќе умрам…Што сакаш да ти оставам?

– Па вие немате ништо, вие сте социјален писател.

– Што зборуваш…Имам пари, слики, авторски права…

– Добро, оставете ми го вашиот сив шешир Борсалино.

– Што ќе ти е мојот Борсалино?

– Па кога ќе умрете да можам понекогаш да ве прошетам во недела…

Во тестаментот по смртта на Мирослав Крлежа под точка број 5 стоело:”Мојот сив шешир Борсалино му го оставам на Раде Шербеџија”.