Шведска населба каде што луѓето врескаат секоја вечер, но никој не сака да се исели!

1 мај, 2020
врескање

Многумина шпекулираат дека станува збор за култ или невообичаена појава, но причината е доста честа појава – и не е вообичаена низ целата земја …

Во некои делови на Шведска, вообичаено е во вечерните часови да се прошетате до прозорецот, да ја турнете главата низ него и да викате гласно. Од петни жили, се вреска во студентските населби во одреден час.

Студентите од Sernanders Väga во Uppsali ќе го пуштат својот глас во 10 часот навечер, оние од Lappkärrsbergeta, исто така, но само во вторник, додека во Lundu  се вреска еден час подоцна.

Многумина шпекулираа дека станува збор за култ или невообичаена појава, но причината е доста честа појава – студентите врескаат да се справат со стресот, фрустрацијата и стравот. Овој „феномен“ што Швеѓаните го нарекуваат крик на Flogsta, го добил името по студентска населба во близина на Uppsale.

Иако никој не е сигурен како и зошто дошол првиот крик, најверојатна теорија е дека врескањето започнало во 1970-тите или 1980-тите, кога група студенти од Делфи во Лунд гледале документарен филм за примарниот крик и заклучиле дека бучавата ќе им помогне при протерување на негативни емоции и стрес заради испитите.

Ова е причината зошто шведскиот феномен најпрвин бил наречен крик на Делфи, а дури подоцна стана Флогста. Во меѓувреме, врескањето се проретчило, и овој чуден начин на самопомош тивко го вратила група на студенти во Упсала, кои сакале да го срушат светскиот рекорд во врескање.

Тогаш гласниот ритуал се вратил во одличен стил и сè уште не е запрен. Ако се најдете во студентските области во градовите каде е Флогста каде оваа брескање е сеуште начин на живот на студентите, не двоумете се, пиштете го о вашиот глас да се слушне.