Скандал во Велика Британија: На учениците во верско училиште им беше дадена задача да разликуваат жанрови на порно

20 мај, 2020
Насловна

На учениците на верско училиште во Обединетото Кралство им беше дадено, во најмала рака, бизарна домашна задача, за да се разликуваат жанровите во порно филмовите.

Англиското црковно училиште “Archbishop Sentamu Academy” во Хал се најде на удар од родители и пошироката јавност кога студентите од 11 до 14 години беа замолени да ги објаснат термините на домашните задачи, како што се „хардкор“, „трансродово“, „меко“ „И„ одмазда “порнографија.

Тие, исто така, мораа да одговорат на прашања за влажни соништа, трговија со секс и осакатување на женските гениталии. Додека задачата беше дел од лекција за сексуално образование, една мајка посочи дека материјалот што нејзината 11-годишна ќерка го добила е непристоен и сметаше дека „ја исплаши за живот“.

– Mојата ќерка ми е претежно дете, ние сè уште имаме волшебни џуџиња, нејзината соба е обоена со мотиви од цртаниот филм „Моето мало пони“. Таа е сè уште многу невина и наивна – рече загрижената мајка.

Иако смета дека сексуалното образование е добра работа за децата и дека не и  пречи нејзината ќерка да оди на часови на тој предмет, но истакнува дека мора да се направи линија помеѓу тоа и „нештата што ќе му го уништат умот“.

Таа додаде дека на учениците им било кажано да користат „Гугл“ пребарување за да ги извршуваат своите домашни задачи.

– Мојата ќерка ќе пребаруваше на Интернет. Терминот „хардкор порно“ го напишав на „Гугл“ и сликите што ги добив беа прилично вознемирувачки – вели мајката и додава дека се пожалила на училиштето кое се смета за верска образовна институција.

– Се јавив во училиштето и бев бесна. Реков дека сум згрозена од ова и реков дека ќерка ми нема да оди на часови на оваа тема. Како можат да направат нешто за задача што е всушност нелегална – објасни таа и пренесува „Раша Тудеј“.

Директорот на училиштето, Чи Бел се извинил на мајката, но и на другите родители на кои им пречи оваа домашна задача, потенцирајќи дека не било наменето учениците да бараат термини на Интернет.

– Жал ми е ако родителите или учениците непотребно пребаруваа на Интернет за овие термини – истакна Бел и додаде дека училиштето ќе изврши анализа на идните задачи за да се осигура дека се за ученици од таа возраст.