Со овие 5 многу корисни совети, ќе го продолжите животот на вашата машина за миење садови за неколку години

8 мај, 2020
Naslovna

Значи, прво на што треба да обрнете внимание е следново: вклучете ја машината за миење садови само кога е целосно полна! Настрана од фактот дека троши многу вода – не смеете да дозволите машината за миење садови да работи “бесплатно” од технички причини. Затоа, поради неколку чинии и чаши, не е исплатливо да ја вклучите машината за перење. Наместо тоа, почекајте машината за перење да се наполни целосно и измијте го она што навистина ви треба брзо со рака. Вашата машина за перење ќе ви се заблагодари.

Не користете премногу прашок за перење

Ако користите прав за перење што треба да се дозира, внимавајте да не го користите премногу. Делот за прав не мора да биде целосно полн – доволно е само една лажица. Совет: Не можете да тргнете наопаку со таблети за перење.

Заменете го цревото

Цревото на машината за перење треба да се менува на секои пет години. Имено, во него може да се формира вар, што може да влијае на работата на машината за перење.

Исплакнете ги садовите кратко пред миењето

Пред да ставите садови во машината за миење садови, исплакнете ги садовите, чинии и чаши. Ова ќе ги отстрани остатоците од храна што може да се соберат на дното на машината за миење садови и да создадат мувла таму, и со текот на времето, непријатни мириси.

View this post on Instagram

#dishwasher #fulldishwasher

A post shared by Full Dishwasher (@full.dishwasher) on

Отстранете го восокот од миризливите чаши од свеќи

Дали сте љубител на миризливи свеќи и сакате да зачувате убава чаша кога ќе изгори  свеќата? Бидете сигурни дека сте го отстраниле остатокот од восок пред да го ставите во машината за миење садови. Имено, ако восокот се стопи во машината за перење, ќе стигне до филтерот и цревото и повторно ќе се зацврсти. Најдобро е да ги “излупите” остатоците од восок од чашата и да ја наполните чашата со врела вода. Оставете го да отстои некое време, така што восокот се топи и лесно се чисти. Само тогаш ставете ја чашата во машината за перење.