Сонцето во „соларен минимум“, но нема да има „ледено доба“!

22 мај, 2020
сонце

Сонцето, кое обезбедува точна количина на светлина и топлина за живот на планетата Земја, минува низ фази и промени, и сега е во фаза на помалку активност наречена „соларен минимум“.

Сонцето има редовни интервали од 11 години – од врвот на енергетската активност, со повеќе соларни „точки“ и „факели“, до минимум активност, кога е многу посмирено, што значи помалку од овие појави и помалку зрачење на енергија.

Научниците од американската вселенска агенција НАСА велат дека Сонцето сега е во фаза наречена „Голем соларен минимум“, објави американската телевизија Си-Ен-Ен.

„Големиот соларен минимум“ последен пат се случи во периодот меѓу 1650 и 1715 година, а тој период беше наречен „Мало ледено доба“ во северната хемисфера на Земјата. Зимите беа со месеци подолги од вообичаеното и беа многу ладни, летата беа кратки и свежи, падна многу снег и дожд, жетвите беа слаби, а гладот ​​и болестите беа големи.Но, сегашниот „соларен минимум“ нема да предизвика друго таков ледено доба, вели НАСА, а тоа е веројатно е последица на климатските промени.„Затоплувањето на атмосферата со загадување на гасови од потрошувачката на фосилни горива е шест пати поголемо од можното децениско ладење од долготрајниот „ Голем соларен минимум “, вели НАСА.

„Дури и ако  Големиот соларен минимум  траеше цел век, температурата во светот ќе се зголеми  како последица на таканаречениот „ефект на стаклена градина“, предизвикан од човековата активност.Научниците знаеја дека сегашниот „соларен минимум“ доаѓа бидејќи е дел од редовниот сончев циклус.

Опасност за астронаути и системи за навигација

Како и „сончевите одблесоци“, влијанието на овие честици за време на „сончевиот минимум“ можат да ги нарушат телекомуникациите и системот за навигација GPS што работи со употреба на сателити во орбитата на Земјата.

Оваа недела, НАСА одговори на пораките на Твитер од луѓето загрижени за „сончевиот минимум“ дека сонцето минува низ редовни циклуси на големи и мали активности, што влијае на зачестеноста на „вселенското време“, но има мал ефект врз климата на Земјата – дури долг минимален период не би имал значително влијание врз светската температура “.

Овој „соларен минимум“ е на крајот на тековниот „24-ти сончев циклус“.Засега се предвидува дека врв на следниот, „25-ти сончев циклус“ ќе биде во јули 2025 година, покажуваат податоците на американската администрација за океани и атмосфера (НОАА).