Битлси се насекаде и 50 години по нивното распаѓање

11 април, 2020
naslovna

Кога Битлси се разделија пред педесет години, малкумина веруваа дека половина век подоцна, групата ќе продолжи да има неизмерно влијание врз популарната музичка култура.

Педесет години по распадот, таканаречената „фантастична четворка“ е сè уште популарна и присутна, со духот, ако не физички.

Имено, пред 50 години, беше објавено интервју со Пол Мекартни во кое тој посочи дека групата завршила со снимање на нивните записи заедно. Во тоа време, нивното музичко наследство беше далеку од сигурно.

Мекартни требаше да го објави својот прв соло албум, но не рече дека групата формално се распадна. Меѓутоа, на прашањето дали очекувал дека неговото музичко партнерство со Џон Ленон ќе продолжи, неговото кратко и нагласено „не“ зборувало за себе.
„Мекартни расчисти со Битлси“, беше насловот во „Њујорк Тајмс“. Официјално дојде до крајот на истата година кога британскиот висок суд донесе пресуда дека деловното партнерство на групата завршило. Возбудливиот распад на групата ги остави своите обожаватели нерешени, се сеќава Филип Норман, кој напишал неколку книги за групата, меѓу кои и официјалната биографија на Пол Мекартни.

– Со нив порасна цела генерација. Тие имаа албум на „Битлси“ за секоја главна фаза во нивните животи… Многумина сметаа дека е страшно, дека иднината без нив ќе биде мрачна. Се чувствував и јас така “, рече тој. Но, нивниот богат каталог добро старееше. Тие се сеуште најпродаваните музичари на сите времиња, со хитовите како „ I Want to Hold Your Hand “, “Hey Jude”, “Yesterday” или “Let It Be” воодушевувајќи најмалку четврта генерација на обожаватели.